Behandelingen

Sportmassage

Een sportmassage is bedoeld om bij een gezond persoon de lichamelijke conditie te verbeteren, stabiel te houden of om nadelige gevolgen van sport, werk of andere activiteiten weg te nemen.

Een sportmassage is ter vergelijken met trainen of studeren.  Na een paar behandelingen gaat het lichaam de sportmassages herkennen en daarop beter reageren. Bij het eerste bezoek volgt de massage na een korte intake en onderzoek. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen van de massagemogelijkheden.    

Een sportmassage is ook aan te bevelen als u een blessure hebt en niet kunt sporten. De massage stimuleert uw spieren die verplichte rust hebben. De spieren blijven in conditie. U kunt dan sneller terugkeren naar het niveau van voor de blessure. 

Veel van mijn cliënten komen regelmatig voor een sportmassage. Niet omdat ze trainen voor een sportevenement, maar door hun werk of thuissituatie. De sportmassage vermindert pijn van stress, lang zitten of juist zwaar werk.

 

Trainen en blessurepreventie

Sporten is gezond. Maar het is altijd moeilijk om een goed evenwicht te krijgen tussen de belasting en belastbaarheid. Oftewel, kan de sporter wel de belasting aan die de sport vraagt. Is de belasting regelmatig te hoog, dan kan een overbelastingsblessure ontstaan. Is de belasting juist te laag of te eenzijdig, dan is de training niet effectief en gaat het niveau niet omhoog. Elke individuele sporter heeft eigenlijk een persoonlijk trainingsschema nodig. Bij teamsporten is het voor de trainer dan ook een flinke uitdaging om het hele team gezamenlijk te laten trainen zonder spelers te overbelasten terwijl anderen juist onvoldoende trainingsprikkels krijgen.

Met dit in het achterhoofd, kan SportZorg Veluwe u adviseren over trainingsmethoden, periodisering, ondersteunende (kracht-)trainingen enzovoorts. Sportmassage kan daarvan een onderdeel uitmaken. Voor de individuele sporter met soms vage klachten is het zeer uitgebreide blessurepreventieve onderzoek een mogelijkheid om de oorsprong van de klachten op te sporen.

Bij het blessurepreventief onderzoek wordt de sporter op 170 punten opgemeten: van spierlengtetests tot mobiliteit in gewrichten, van krachttests tot bepaling van het ideale gewicht. Van dit onderzoek krijgt u alle gegevens uitgewerkt en daarnaast eventueel een analyse en adviezen op maat. Deze adviezen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het uitvoeren van oefeningen, maar kunnen ook een doorverwijzing zijn naar huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut of specialist. 

Vraag eens naar de mogelijkheden...

                            SportZorg Veluwe  is er voor iedereen!!

Fascia release (bindweefsel therapie)

Fasciatherapie helpt als de fascia verkleefd zijn of onder te hoge spanning staan. Met deze therapie wordt de fascia weer veerkrachtig en ontspannen. Spieren en gewrichten kunnen daarna weer vrijuit bewegen.

de fascia is een netwerk van vezels dat de spieren en organen in het lichaam omhult. Belemmeringen in de beweeglijkheid van de fascia kan op een andere plek in het lichaam zorgen voor klachten. De oorzaak van deze belemmering kan van alles zijn: van fysieke of mentale trauma's (blessure/ongeluk/psychische schade),  een operatie (littekenweefsel), etc. Het is belangrijk om samen met de cliënt 'breed' te kijken naar de mogelijke oorzaken. 

Ook hier geldt, dat de therapie verweven is met andere technieken. 

ontspanningsmassage

Bij deze vorm van massage is volledige ontspanning het doel. De spieren ontspannen zich en problemen en stress glijden van u af. De rustig uitgevoerde massagehandgrepen werken diep door in het lichaam, waarbij afvalstoffen worden afgevoerd en een gevoel ontstaat van een complete ontspanning van lichaam en geest. 

 

 

medical taping

Het "Medical Taping Concept" is al een aantal jaren gemeengoed geworden. Steeds vaker vragen sporters en niet-sporters naar deze tape. De tape heeft de elastische eigenschappen van de huid, is anti-allergeen en watervast. Vele professionele sporters laten zich tapen bij klachten of ter ondersteuning. Maar ook voor niet-sporters met klachten kan de tape goede ondersteuning bieden.

De tape is te gebruiken voor allerlei doeleinden. Een aantal voorbeelden:

  • zwellingen en blauwe plekken verdwijnen tot soms 3 x sneller dan bij traditionele behandelingen;
  • razendsnelle verlichting van pijn bij een spier- of peesblessure;
  • vermindering van pijn als gevolg van immobiliteit van gewrichten;
  • bewust verminderen (te hoge spierspanning in rust) of vermeerderen (voor een wedstrijd) van de spierspanning;
  • snelle afvoer van vocht in ledematen door toepassen van lymfedrainage;
  • preventieve ondersteuning bij het sporten voor spieren, pezen, banden en gewrichten;
  • menstruatiepijn;
  • corrigeren van verkeerde houding;
  • en zo zijn er nog vele toepassingen te noemen.

Het is aan te raden om bij (chronische) klachten of sportblessures eens te vragen of het 'Medical Taping Principe' ook voor u kan helpen.

 

SportZorg Veluwe adviseert u graag. 

triggerpoint therapie

Myofasciale Triggerpoints zijn kleine pijnlijke verkrampte stukjes, meestal midden op een spier die aanvoelen als verhardingen: ‘strengen of knoopjes’. Ze kunnen bijvoorbeeld migraine en hoofdpijnklachten, pijn in nek en kaak, schouder-, hoge- en lage rugpijn, RSI klachten en  pijn op allerlei plekken in het lichaam veroorzaken. Een triggerpoint kan pijnlijk zijn op de plaats zelf, maar ook op een totaal andere plaats in het lichaam (afgeleide pijn).

Triggerpoints zijn ook vaak oorzaak van pijn in gewrichten en worden dikwijls verward met artritis, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en problemen aan de gewrichtsbanden.

Triggerpoints ontstaan over het algemeen in spieren en meestal op plaatsen in het lichaam waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Er is dan sprake van een “storing” tussen spier- en zenuwstelsel. Door onder meer een verkeerde lichaamshouding, een ongeval, ziekte, langdurige bedrust, diverse vormen van stress, overbelasting bij sport en zelfs door het eten van voeding waar te weinig vitamines en mineralen in zitten kunnen er triggerpoints ontstaan.

Er zijn 2 soorten triggerpoints: actieve en latente. Een actief triggerpoint veroorzaakt direct en spontaan pijn (ook in rust) en pijn in beweging en de pijn is zeker niet altijd op de plek waar het triggerpoint zit. Bij behandeling geeft een actief triggerpoint dan ook vaak een pijnsignaal naar een andere plek. Een latent triggerpoint valt niet direct op, geeft bij behandeling pijn op de plek zelf en veroorzaakt spierstijfheid.

Ik werk met de combinatie van behandelingen in mijn praktijk en zelftherapie. Ik ben voorstander van zelftherapie, want de cliënt is dan medeverantwoordelijk voor het herstel en zelfbehandeling maakt dat triggerpoints sneller kunnen verdwijnen.

Een eerste behandeling duurt meestal een uur of langer. Afhankelijk van deze verkennende behandeling spreek ik met de cliënt vervolgbehandelingen af. Na 2 tot 4 behandelingen zijn de klachten meestal merkbaar verminderd.